Tot va començar…

Ja feia anys que els hi passava pel cap crear una associació que pogués donar suport a les dones a la Garrotxa, però no va ser fins a principis d’abril de l’any 1992, quan la Tura Cos i algunes amigues van decidir crear ALBA Associació de dones de la Garrotxa. El motiu principal de la creació de l’associació va ser que algunes dones es trobaven amb problemes de discriminació o violència de gènere i no sabien on dirigir-se.

L’associació, per tant, es va crear amb l’objectiu de “Conscienciar les dones dels seus drets i deures. Aconseguir la unitat i la solidaritat entre les dones de la Garrotxa. Representar, defensar i promoure els seus interessos i drets. Promoure actes i coordinar actuacions amb altres entitats amb els mateixos fins. Organitzar activitats informatives, socials, culturals, recreatives i esportives que oferissin  espais de lleure adequats per a les dones”.

Alba Associació de Dones de la Garrotxa

Aquell abril del 92 la Tura Cos en va ser nombrada presidenta i van formar una junta amb 14 o 15 companyes que li donaven suport. Des del primer moment, moltes noies i dones d’Olot i comarca es van interessar per aquesta nova associació i conseqüentment, se’n van fer sòcies. De mica en mica, el nombre de sòcies va anar augmentant al llarg dels anys fins arribar a les 325 sòcies actuals.

Va ser al gener del 2013 quan la Tura Cos es va jubilar i va passar el relleu a la Catalina Sellas, presidenta fins l’actualitat.

Al juny d’aquell mateix any, Alba associació de dones de la Garrotxa, i en la “Nit del garrotxí de l’any” va ser reconeguda i premiada com a “Millor iniciativa social” al llarg del vint anys d’existència, per la seva tasca feta en ajuda i a favor de les dones.

És el lliurament de premis del Garrotxí de l'Any a Olot. CIT.

Tura Cos amb la resta de guanyadors dels Premis Garrotxí de l’any 2013. Foto: J.C.

Alba Associació de dones, al llarg de tots els seus anys de vida ha anat organitzant activitats de tot tipus: lúdiques, culturals, esportives, entre d’altres. A més, cada any col·labora en totes les diades dedicades a la dona com el “Dia de la dona” o el “Dia Internacional contra la violència de gènere”, que té lloc cada 25 de novembre.

A més, cada dos anys es convoca una exposició de dones pintores així com un concurs de poesia i relats curts.

La vessant més solidària d’Alba Associació de Dones de la Garrotxa es mostra anualment amb forma de col·laboracions amb l’Oncolliga de Girona i la Marató de TV3.

La principal tasca actual de l’associació és prestar ajuda a totes aquelles dones que ho necessiten. Si alguna dona té necessitats específiques, es posa a la seva disposició una advocada a la qual es dirigeix la demanda. I si el que necessita és un altre assessorament, se l’acompanya o se li indica el lloc adequat.